OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

2
10
2

12 oktober 2022

L4S: Lelystadse scholieren proeven soep op foodfestival

Programmalijn 4: Doorlopende leerlijn

Op woensdag 12 oktober gingen verschillende Lelystadse basisscholen en BSO’s soep proeven bij het ROC van Flevoland in Lelystad. Wat daar zo uniek aan is? De leerlingen van Praktijkschool de Steiger kookten speciaal voor de jongere kinderen een lekkere vegetarische soep. Het foodfestival is onderdeel van het project van Zaadje tot Soep. Naast de projectpartners en studenten van het ROC, kwamen de kinderen tijdens het foodfestival in aanraking met allerlei organisaties uit de voedselketen.

Uniek voedselproject van Zaadje tot SoepHet Foodfestival is onderdeel (stappen 4&5) van het project van Zaadje tot Soep. Ieder jaar doorlopen vijf Lelystadse basisscholen en BSO’s het proces dat voorafgaat aan een kop soep. De kinderen doorlopen meerdere stappen: zaaien, verzorgen, oogsten, koken & proeven en vieren. De gezaaide zaadjes in maart kunnen nu eindelijk worden opgegeten! Welke school of BSO maakte de lekkerste soep?  Tijdens het foodfestival was er een jury aanwezig om alle soep te proeven. Voor de kinderen stond er een kop soep van Praktijkschool de Steiger klaar. Het Foodfestival is een feestelijke projectafsluiting samen met alle deelnemende scholen, BSO’s en aangesloten partners plaats bij MBO College Lelystad. 

Scholieren in aanraking met de voedselketenNaast de projectpartners en studenten van het ROC, kwamen de kinderen tijdens het foodfestival in aanraking met allerlei organisaties uit de voedselketen. Zo was The Waste To Succes aanwezig om met kinderen in gesprek te gaan over voedselverspilling. De Voedselbank sprak met kinderen over het werk dat zij verrichten. IVN Lelystad vertelde meer over eten uit de natuur. RestoVanHarte vertelde meer over het belang van samen eten en Gemeente Lelystad legde uit wat er met afval gebeurd. Zo gaan we nog een stukje verder in het proces dan alleen van zaadje tot soep! Er is dan ook veel waardering voor alle partners die bijdragen aan dit project om de kinderen in Lelystad te leren hoe voedsel groeit, verzorgt moet worden en hoe je daarna er een lekker en voedzaam product van kunt maken.” Aldus, Walter Luitwieler duurzaamheidsregisseur circulaire economie van gemeente Lelystad.

Doet volgend jaar jouw school mee aan dit unieke project?Ook volgend jaar kunnen Lelystadse Basisscholen en BSO’s weer mee doen aan het hele proces van Zaadje tot Soep. Ieder jaar wordt een nieuwe invulling gegeven aan de stappen. Meer weten, of om je in te schrijven, ga naar www.ivn.nl/flevoland/vzts