Nationale Conferentie Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie start met de derde Nationale Conferentie Circulaire Economie, dit keer in digitale vorm. In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar grootschalige systeemverandering. Circulaire economie is essentieel bij de aanpak van klimaatverandering, voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen en biedt een kans voor innovatie, groei en banen.

De conferentie werd geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het hoofdthema: waar staan we op dit moment en waar moeten we nog nodig mee aan de slag? 

Er wordt hard gewerkt aan de plannen in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2023. Dit wordt gedaan door middel van de vijf Transitieagenda’s; biomassa en voedsel, circulaire bouweconomie en consumptiegoederen, kunststoffen en de maakindustrie. De voorzitters van de Transitieagenda bespraken de resultaten. Een aantal mooie voorbeelden: Samen Tegen Voedselverspilling, field lab voor circulaire en gezonde dierlijke eiwitketen, de City Deal, Dutch Circulair Textile Valley, Europees Plastics Pact en het Circulair Product Paspoort. Hiernaast werd door de sprekers benadrukt wat voor rol belastingen spelen in de transitie naar een circulaire economie.

Onderwijs

Vanuit dit gesprek wordt de belangrijke link met het onderwijs gemaakt. De nieuwe generatie is betrokken en heeft baat bij kennis van duurzaamheid en circulariteit om hun toekomst te waarborgen. Giuseppe van der Helm, directeur van Leren voor Morgen, licht dit toe. Ook Minister Ingrid van Engelshoven deelt haar visie over het integreren van het thema duurzaamheid en circulariteit in het onderwijs. Het onderwijs vervult een sleutel rol in het waarmaken van de toekomst en de plannen die er liggen.

Om de conferentie terug te kunnen kijken en gebruik te maken van extra’s die aangeboden worden in de vorm van podcasts en quizzen, meld je aan via deze link.