OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

23
35
28
16

26 juni 2019

Labs4Sustainability: Katapultsessie ‘Het-Kan-Dus-Wel: opleiden voor de Circulaire Economie’

Op woensdag 26 juni 2019 organiseerde MBO College Lelystad, speciaal voor het onderwijs en het bedrijfsleven, samen met Katapult de sessie ‘Het-Kan-Dus-Wel: opleiden voor de circulaire economie’. Tijdens deze eerste Labs4Sustainabiltity sprak John Nederstigt, boegbeeld Circulaire Regionale Economie Flevoland, over een nieuwe definitie van educatie: “Het gaat niet om oude gewoontes blijven doorgeven, maar juist ook om nieuwe gewoontes te creëren.”
Dagvoorzitter Harm Edens maakte het publiek bewust van het feit dat we jaarlijks zo’n 50 kilo plastic per persoon gebruiken en dat 40 procent van het geproduceerde voedsel niet eens op een bord belandt. Van zulke uitspraken kan de moed je natuurlijk in de schoenen zakken. Maar niets bleek minder waar: ruim 80 betrokkenen en geïnteresseerden woonden de sessie bij. Dit leidde tot een vol Agora-theater met publiek dat vooral geïnspireerd raakte zelf aan de slag te gaan, bomvol ideeën zat en vooral ook goede voorbeelden aandroeg van dingen die ze al deden. 

We hebben maar één aardbol om op te leven
Practor en trekker van dit initiatief Maurijn Odé, nam het publiek mee in de aanpak van het practoraat. In het panelgesprek dat vervolgens volgde, vulde Bram Peters (Save Plastics) aan: “De koppeling met scholen is essentieel voor frisse en nieuwe ideeën.” Een circulaire economie krijg je niet met alleen studenten of juist alleen met werknemers die al veel ervaring hebben op gang, maar juist de combinatie van die twee leidt tot (circulair) succes.

Eva van Hagen, student Bouwkunde en voorzitter van de studentenraad sluit zich helemaal aan bij dit project: “Je ziet het nu overal in het nieuws: het klimaat is echt een ding. We kunnen niet langer bouwen zoals we nu bouwen, want we hebben maar één aardbol om op te leven. Daarom moeten we kijken naar manieren om circulair te bouwen.” 

Over Labs4Sustainability
Vier keer per jaar organiseert het Practoraat Circulaire Regionale Economie samen met het lectoraat van Hogeschool Aeres zogeheten Labs4Sustainability-events. Tijdens deze werkevents onderzoeken studenten van het mbo samen met de bedrijfstak innovaties op het gebied van circulariteit binnen hun specifieke branche en formuleren zij onderzoeksvragen.

v.l.n.r.: Frenk van den Berg, Maurijn Odé, Harm Edens, Eva van Hagen en Bram Peters​.