OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS

LEERLINGEN & STUDENTEN

5
4
45

289

5 juli 2019

Van Zaadje tot Soep - Foodtruckfestival

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je op een betekenisvolle manier over duurzaam en gezond eten? Met het project Van Zaadje tot Soep – een doorgaande leerlijn in duurzaamheidseducatie ontwikkeld in de gemeente Lelystad – doorlopen kinderen, scholieren en studenten samen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom tomatensoep. Ook MBO College Lelystad nam deel aan dit project.

Zaaien
De kinderopvang neemt kinderen mee naar waar het allemaal begint. Ze nemen een kijkje bij een lokaal boerenbedrijf en mogen tijdens het bezoek hun eigen tomatenplantjes zaaien. De boer laat aan de groep zien welke soorten eten er van zijn erf af komen, van eieren tot druiven en van suikerbieten tot honing. Zo laat hij de kinderen zien wat een werk daarin gaat zitten en hoe boeren dat aanpakken.

Soeples
Soep maken is niet alleen een goede manier om gemakkelijk gezond eten te bereiden, het leent zich ook nog eens goed om lokale producten te gebruiken en voedselverspilling tegen te gaan. Maar hoe maak je zelf een lekkere soep? Dat weten de docenten en leerlingen van de praktijkschool als geen ander. Daarom gaan de basisschoolleerlingen in dit project bij hen langs voor soeples.Hoe groeien en rijpen de groenten en wat is het geheim van een goed recept?

De leerlingen van de praktijkschool geven in deze onderwerpen les aan de basisschoolleerlingen.

 

Foodtruck
De laatste stap draait natuurlijk helemaal om de soep. Om iedereen die erbij betrokken is geweest de lekkerste soep te laten proeven, bereiden docenten en studenten van MBO College Lelystad een feestje voor. Ze regelen een foodtruck om de soep uit te serveren en de nodige feestelijke activiteiten eromheen. Op de middelbare school maken de leerlingen en hun docent de soep die het middelpunt van de belangstelling is op het feestje. Je kunt je voorstellen dat juist die soep extra lekker smaakt.

Leren met en van elkaar
Op een duurzame manier gezond leren eten is iets voor alle vormen van onderwijs. Wat is er dan mooier dan lessen hierover dwars door alle leeftijden en niveaus te laten lopen? Van Zaadje tot Soep creëert een jaar lang allerlei kansen om met elkaar en van elkaar te leren. Zo komt verantwoorde voeding op een vernieuwende en inspirerende manier aan bod. Is dit ook iets voor een onderwijsinstelling waar jij betrokken bij bent? Neem voor meer informatie contact op met IVN Flevoland.

Partners
Van Zaadje tot Soep in Lelystad was er niet geweest zonder de mooie samenwerking tussen GO! Kinderopvang, De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, Kindcentrum Warande, ROC van Flevoland, Aeres VMBO, Windesheim Flevoland en de Gemeente Lelystad. Het project werd vastgelegd op film door Hokus Fokus.

Bericht afkomstig van ivn.nl