Afval bestaat niet! Meerdere organisaties, waaronder het ROC van Flevoland en kringloopwinkel De Groene Sluis delen de visie om Lelystad, en specifiek jongeren, zich bewust te laten zijn van de mogelijkheden – en de noodzaak – van circulair denken.
We koppelen bedrijven, kringloopwinkel, leerlingen en studenten van diverse scholen en inwoners van Lelystad aan elkaar, zodat we van elkaar kunnen leren circuleren waarbij ieder onderdeel is van de kringloop van grondstoffen.
Minibiebs
Op 1 juni gaat de eerste Urban Mining Pilot op MBO College Lelystad van start. Het Practoraat CRE en Lelytalent bundelen hun kracht om van de kick-off hybride onderwijs een succes te maken. De studenten van de Entree-opleiding gaan samen met docenten Bertina de Vries-Koster en Sander Borsje aan de slag om de gemeente Lelystad van Minibiebs te voorzien. De Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker – en in dit geval ook duurzamer – kunt maken.
Bij kringloopwinkel De Groene Sluis wordt resthout van inwoners verzameld en gescheiden, en kunnen de studenten een boekenbon inleveren om de ruilkasten te vullen. Vervolgens gaan de studenten aan de slag om van het restmateriaal circulaire Minibiebs te maken. Het thema duurzaam omgaan met materialen komt terug in de stageopdracht van de student. Als afsluiting gaan we genieten van zelfgebakken pizza’s!
Wat is Urban Mining?
Urban Mining gaat uit van het basisprincipe dat alle grondstoffen om producten te maken al aanwezig zijn. De stad is vol met waardevolle grondstoffen. Ze kunnen gevonden, gedolven en ‘gemined’ worden in Lelystad.