OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

3
4
12
16

1 juni 2021

Urban Mining

Het Practoraat CRE en Lelytalent hebben opnieuw een fantastische samenwerking gerealiseerd. Tijdens ‘de week van het afval’ en de ‘Boekenweek’ is de Urban Mining Pilot van start gegaan.

Samen met kringloopwinkel de Groene Sluis en Rebourne, een pop-up op de Noordersluis die een creatieve broedplaats is voor het ontwikkelen van talent in originele nieuwe bedrijfsconcepten, hebben de Entree-studenten van MBO College Lelystad een leerzaam programma gevolgd.

Als voorbereiding maakten studenten foto’s van de afvalverwerking bij hun stagebedrijven. Aan de hand van deze foto’s introduceerden zij zich aan de groep. ‘Urban Mining’ gaat over het hergebruiken van grondstofstromen, waarbij afval niet bestaat. Tijdens de workshop leerden zij hoe afval nog beter gescheiden kan worden en hoe met restmaterialen nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Het resthout, dat aangeleverd werd door de Groene Sluis, werd geüpcycled naar Minibiebs ofwel: ruilboekenkasten. Deze Minibiebs zijn gevuld met door de student uitgekozen boeken die hen inspireren. Theorie en praktijk gingen hand in hand tijdens deze hybride onderwijsdag. De Minibiebs zijn te bewonderen in de centrale hal op MBO College Lelystad. Wij hopen deze Minibiebs snel een plek te kunnen geven in omgeving Lelystad.

We sloten de dag af met het eten van zelfgebakken pizza’s. Het was een enorm succes.

Met dank aan Bertina de Vries, Marrit van Ruitenbeek, Maurijn Ode, Sander Borsje, Britt Molenkamp, Janneke Pikkert (de Groene Sluis), Rebourne en Gemeente Lelystad.