OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

6
10
10
60

12 oktober 2021

MBO Green ConFest

Op dinsdag 12 oktober heeft MBO College Lelystad in samenwerking met Leren voor Morgen het eerste Green ConFest – duurzaamheidsfestival voor mbo-studenten – georganiseerd. Mbo-studenten vanuit het hele land waren aanwezig om te leren van de projecten van medestudenten. Het dagprogramma bestond uit verschillende onderdelen. 

Gestart werd met een welkom en introductie door middel van een spel om te peilen hoeveel kennis iedereen heeft van de verborgen impact van onze westerse cultuur. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.

‘Wist jij dat om het gif dat vrijkomt bij de productie van één laptop te verdunnen tot een veilig niveau, je het eigenlijk zou moeten oplossen in 2000 grote wedstrijdzwembaden?’ 

Daarna startte de ‘Duurzame Projecten Markt’ waar leuke prijzen te winnen waren. Door middel van een stand presenteerden groepjes mbo-studenten het project waar ze trots op zijn. Yindi Verbeek (Studenten voor Morgen), Isa Opheikens (MBO for Climate) en Guido Meertens (Cirwinn), waren als jury aanwezig om aan het einde van de dag het project met de grootse duurzame impact uit te kiezen. Ook was er een publieksprijs en een beloning voor het meest innovatieve project. Hieronder de projecten die deelnamen: 

  1. HBA SDG-Cast: een livecast gehost door twee studenten van de Herman Brood Academie die de Sustainable Development Goals aan de kaak stellen, in de vorm van muziek, spoken word, discussies en interviews.
  2. Ka Boom Box: student Luc van HBA heeft een circulaire draagbare speaker gemaakt. Het is een modulair bouwsysteem, mocht er iets kapotgaan dan is het makkelijk te vervangen.  
  3. Sail for the Future: Unit Green van MBO College Lelystad presenteerde het project Sail for the Future, waarmee zij met achttien studenten deelgenomen hebben aan een innovatieprogramma aan boord van een megaschip. Zij werkten aan vraagstukken met het thema ‘duurzaamheid in de bouw’ van bedrijven Van Wijnen en Antea Group.  
  4. De Duurzame Studenten Campus: er is een woning tekort voor studenten in Lelystad. Veel studenten kunnen geen geschikte woonruimte vinden, waardoor het idee van een duurzame studenten campus is ontstaan. Wonen door middel van ‘herendiensten’. Het project is onderdeel van PRICE (Praktijk Innovatiecentrum Circulaire Economie). 
  5. Display Stand: het ROC van Amsterdam presenteerde een showcaseproject met een serie YouTube-portretten over ondernemingen/mensen die IMPACT maken, een documentaire van afvalverwerker GP Groot en het manifest van de Green Office.  
  6.  Make a Statement: maak jouw pamflet/poster/tekening en of quote. Statements zijn opgehaald die later fysiek en/of virtueel verspreid worden binnen de colleges.  
  7. Grof Zuid: afvalscheiding campagne op MBO College Zuid. Zij nemen docenten en studenten op een speelse manier mee in het leren recyclen en scheiden van afval.  
  8. Change Together: MBO College Zuid met een project vanuit de modeopleiding, kleding maken van reststoffen en ongebruikte werkkleding.
  9. Minibiebs: de Entree-opleiding van MBO College Lelystad presenteerde minibiebs gemaakt van resthout van kringloopwinkel De Groene Sluis (Urban Mining). Deze biebs kunnen geplaatst worden door de wijk. 

Naast de studenten waren er ook instanties aanwezig als Stichting Technotrend, De Floriade Academy, Studenten voor Morgen en organisatie MBO for Climate. Via de stands konden zij zich presenteren en laten zien wat voor initiatieven er in mbo-land zijn voor de duurzame wereld van de toekomst. Studenten konden vragen stellen en/of zich aanmelden als zij geïnteresseerd waren.

In de middag vond de College Tour plaats met Tim Hofman en Lars Douma (project HBA SDG-Cast). Het interview zal online te zien zijn. De link volgt. Na dit interview konden de studenten en begeleiders deelnemen aan verschillende workshops. Hier leerde zij over hergebruik, upcycling en guerrilla gardening. Informatie over de workshops is hier terug te vinden. 

Het was een ontzettend inspirerende middag. Geweldig om te zien wat voor mooie projecten en initiatieven er in mbo-land zijn in teken van de duurzame wereld van de toekomst. Het werd opnieuw duidelijk dat verenigen, elkaar op de hoogte houden en samenwerking zo belangrijk zijn binnen deze transitie.  

Op een vervolg in het nieuwe schooljaar!