OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

12
5
100
37

18 oktober 2023

Lelystadse kinderen proeven de voedselketen op Foodfestival

Woensdag 18 oktober bezochten Lelystadse kinderen het Aeres VMBO om van alles te ontdekken rondom een kom soep! Vanuit het project Van Zaadje tot Soep werden kinderen van meerdere BSO’s en basisscholen in Lelystad uitgenodigd om langs te komen op het Foodfestival, waar ze konden proeven en ontdekken. Zo’n 100 kinderen deden mee.

Het Foodfestival is de vierde van vijf stappen binnen het project Van Zaadje Tot Soep, georganiseerd door IVN Natuureducatie in samenwerking met lokale partners. Na zaaien, verzorgen en oogsten was het nu tijd om te eten. Daarom kookten leerlingen van Aeres VMBO soep, zodat zij konden proeven wat je kunt maken met allerlei (zelf geoogste) groenten. En hoe lekker dat kan zijn!

Voedselketen ontdekken

Naast het proeven was er ook volop gelegenheid om allerlei onderdelen uit de voedselketen te ontdekken. De kinderen konden langs kraampjes lopen, waar ze kennis maakten met o.a. de Voedselbank, IVN Lelystad, de Lelystadse Boer en The Waste to Succes. Hierbij werd ingehaakt op thema’s als weinig budget voor eten, wildplukken, voedsel produceren en voedselverspilling. Ook gingen de kinderen zelf aan de slag met het zaaien van plantjes in de kas van Aeres VMBO.

“We willen de natuur graag dichterbij de kinderen brengen,” vertelt BSO Kukeluusjes, aanwezig bij het Foodfestival. “Doen, ervaren en beleven staan daarbij centraal. Het project Van Zaadje tot Soep draagt daar op een leuke en interactieve manier aan bij.”

De kinderen werden gedurende het festival begeleid door studenten van MBO College Lelystad. Zij verzorgden bovendien een sportieve activiteit. Want naast gezond eten is genoeg bewegen ook een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.

Win-winsituatie

Het festival is niet alleen nuttig voor de kinderen van de BSO’s en basisscholen. Inge Beukema, projectleider bij IVN vertelt: “Naast dat de kinderen tijdens het Foodfestival veel leren over voedsel, leren de studenten van MBO College Lelystad op hun beurt weer een heleboel van de kinderen. Wat zij op school leren, brengen ze tijdens het Foodfestival direct in de praktijk. Tegelijkertijd doen de studenten zelf ook nieuwe kennis op over het thema voedsel. Deze doorlopende leerlijn maakt het project uniek.”

Van Zaadje tot Soep

Van Zaadje tot Soep is een initiatief van IVN Flevoland. Schoolkinderen die meedoen aan het project ontdekken in vijf stappen de oorsprong van hun eten. Dat begon in maart met het zaaien, in de tijd daarna draaide het om verzorgen. Afgelopen september vierden de kinderen het Oogstfeest en nu is het tijd voor stap vier: koken en proeven op het Foodfestival. Om de cirkel rond te maken, zullen de kinderen in november alles leren over composteren.

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst (GGD en stichting School) en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.