Categorieën
2022 Resultaten

11 mei 2022

CRE-Tour: Lelystadse Boer

OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN


2
2
15

11 mei 2022

CRE-Tour: Lelystadse Boer

Studenten (Allround) Schoonheidsspecialist gingen op bedrijfsbezoek. De helft heeft akkerbouwbedrijf Hoeve Vredeveld van Jan Groot bezocht en de andere helft Akkerbouw- en Pluimveebedrijf De Polderkip.

De Polderkip
De studenten kregen uitleg over en een rondleiding bij Akkerbouw- en Pluimveebedrijf De Polderkip, waarbij ze uitleg kregen over welke machines er gebruikt werden en waarvoor, welke producten er verbouwd worden en hoe deze gekoeld worden, zodat er het hele jaar producten geleverd konden worden. Ook leerden de studenten hoe dit bedrijf aan duurzaam verbouwen doet en welke grondstoffen ze gebruiken en hergebruiken.

Dit bedrijf is niet alleen een akkerbouw-, maar ook een pluimveebedrijf. De mest van de kippen  wordt gebruik op de akkers en de graan die geteeld wordt, wordt weer gebruikt voor de kippen: een mooie vorm van circulariteit.

Het bedrijf is continu opzoek naar vernieuwingen en teelt sinds kort ook kruiden voor thee en koolzaad, voor onder andere bakolie en huidolie. Het bedrijf heeft een winkeltje  aan de weg waar lokale producten verkocht worden van omringende boeren. Zoals honing, pasta, eieren, uien en appelsap.  

Hoeve Vredeveld
De studenten hebben een uitgebreide rondleiding gehad over het terrein van akkerbouwbedrijf Hoeve Vredeveld. Hiernaast ligt de zorgboerderij, waar ook regelmatig klassen op bezoek gaan. Vandaar dat de studenten direct worden begroet door een groep schapen. De boer heeft de studenten meegenomen naar de grote akker, waar recent wortel en spinazie is ingezaaid. De plantjes zijn ontkiemd en het groeiproces wordt uitgelegd. De studenten vinden het erg interessant en vragen veel aan de boer. Zo ook ‘hoe dan spinazie á la crème groeit?’. Daarnaast zijn er verschillende schuren, werktuigen en machines die worden getoond voor de teelt van aardappelen en uien. Een student vraagt zich terecht af hoe het kan dat er een zakje aardappelen, geschild en gesneden, voor €1,- in de supermarkt ligt, terwijl het al zoveel werk kost om de aardappelen te telen. Een prachtige vraag!

Na een extra rondje langs de koeien met kalfjes zijn de studenten voldaan en met een hoop nieuwe informatie, zeer enthousiast over het leren op het boerenland! Een geslaagde middag voor beide groepen.

CONTACT

Adres

Agorawagenplein 1
8224 KP
Lelystad

Maurijn Odé

Practor Circulaire Regionale Economie
06 43 87 24 32
m.ode@rocvf.nl

Op initiatief van:

CONTACT

Adres

Agorawagenplein 1
8224 KP
Lelystad

Maurijn Odé

Practor Circulaire Regionale Economie
06 43 87 24 32
m.ode@rocvf.nl

ROCvanFlevoland_MBO College Lelystad