25 mei 2021

Aangemeld als Eco-School

MBO College Lelystad heeft zich aangemeld om Eco-School te worden. Ons Eco-Team gaat ervoor zorgen dat we binnen twee jaar de groene vlag weten te bemachtigen.

Op 25 mei 2021 hebben onze studenten Isra, Helin, Valerienna, Quinten, Nicole, Ayyildiz, coördinatoren en bestuurder Harry Mauw de intentieverklaring van Eco-Schools ondertekend. We gaan snel aan de slag met de thema’s waar studenten graag verandering in zien op school. Wordt vervolgd!

Wat houdt Eco-Schools in? 
Eco-Schools is zowel een programma als een keurmerk: scholen die met succes deelnemen aan het Eco-Schools programma, worden daarvoor beloond met het Eco-Schoolskeurmerk: de Groene Vlag. De Groene Vlag is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Een school die in het bezit is van de Groene Vlag van Eco-Schools, werkt aan het verankeren van duurzaamheid in het denken en doen van studenten, docenten en de school als geheel.

Hoe behaal je de groene vlag?
Eco-Schools werkt volgens het Zevenstappenplan. In het traject naar de Groene Vlag vinden in Nederland audits voor het Bronzen en Zilveren certificaat plaats, na de afronding van respectievelijk stap vier en vijf. 

De eerste stap is het vormen van een Eco-Team, een Eco-scan over de thema’s volgt. Zo kan het team besluiten waar zij graag binnen hun school aan wil werken. Hierop wordt een actieplan gemaakt. Monitoring en evaluatie wordt verzorgd door onafhankelijke auditors van Eco-Schools en wordt aangevraagd door de begeleider die vanuit Eco-schools toegewezen is. 

Het traject naar de groene vlag duurt twee jaar, maar dit betekent niet dat het na het behalen van de Groene Vlag stopt. Het Zevenstappenplan blijft een hulpmiddel om de school steeds verder te verduurzamen en elke twee jaar krijgt de school opnieuw een keuring om haar voortgang te kunnen laten zien.