OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

01
03
06
05

21 november 2023

Duurzaam economieonderwijs in het (v)mbo

 

Van 20 tot en met 24 november vond de Week van het Economieonderwijs plaats – dé landelijke week voor toekomstbestendig economieonderwijs in Nederland voor vo, mbo, hbo en wo.

Het inhoudelijke programma van de Week van het Economieonderwijs werd ontwikkeld voor en door onderwijsprofessionals en bood inspiratie over hoe we binnen het economievak ruimte kunnen creëren voor verschillende economische denkkaders. 

De economische wetenschap is in ontwikkeling. Om aansluiting te houden op het werkveld en een samenleving waarin duurzaamheid en inclusie een steeds grotere rol spelen, is er in de les ruimte nodig voor discussie en een breder blikveld. Er is behoefte om het onderwijs te verrijken, om leerlingen aan het denken te zetten.

Docenten planten de eerste zaadjes van waaruit bij de leerling een kijk op het vak ontspruit. Het is belangrijk dat die zaadjes divers zijn en een volledig beeld schetsen. Met een breed aanbod van wetenschappelijk invalshoeken kunnen studenten zelf een afweging maken tussen alle waarden in de samenleving. Want naast de waarde van welvaart en geld, zijn er ook andere waarden. De waarde van welzijn bijvoorbeeld, van mens en milieu.

 

Hoewel veel onderwijsprofessionals hard werken aan de verrijking van hun lessen, vindt niet iedereen hier binnen de bestaande kaders van het curriculum en de tijd, ruimte voor. De Week van het Economieonderwijs biedt een platform waar onderwijsprofessionals met elkaar in gesprek kunnen gaan over de ontwikkeling die de economische wetenschap doormaakt, en hoe die een plek kan krijgen in de les.

Onze collega Fleur Broer (projectmedewerker CRE en docente Duurzaamheid in het Beroep) verzorgde een online workshop in deze week.

Duurzaam economieonderwijs in het (v)mbo

Hoe leg je de donuteconomie of de circulaire economie concreet en behapbaar uit aan mbo-studenten? Deze vraag staat centraal tijdens deze online workshop. Docenten duurzaamheid van het MBO College Lelystad delen de lessen die zij hierin tot nu toe leerden. Na een korte presentatie van voorbeelden over hoe zij de donuteconomie overbrengen, wordt de donuteconomie theoretisch ‘opgehakt’ en vertaalt naar teksten en lesopzetten die geschikt zijn voor het praktijkgerichte mbo-onderwijs.