OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

35
25
40
95

5 februari 2021

L4S: NCCE - Hackathon

Studenten van MBO College Lelystad namen tijdens De Week van de Circulaire Economie deel aan de NCCE-Hackathon. De hackathon werd georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Haagse Hogeschool en het Groene Brein.

Diverse onderwijsinstellingen uit het wo, hbo en mbo deden mee om oplossingen uit te denken voor specifieke vraagstukken om zo circulariteit in de omgeving te bevorderen. Onze studenten gingen op onderzoek uit naar een circulaire vorm van jongeren- en studentenhuisvesting in de regio van onze school, Lelystad en het merengebied.  

Vanuit het project Talent Kleurt Flevoland zijn de studenten bezig geweest met het vraagstuk jongeren- en studentenhuisvesting. Er is een tekort aan studentenwoningen, waardoor het voor studenten lastig is een eigen plek te vinden. Naar voorbeeld van organisatie Vooruit, die onder andere in Amsterdam en Zaandam studentenhuisvesting organiseert waarin de student betaalt voor huisvesting in vorm van diensten, zijn de studenten aan de slag gegaan met het creëren van een soortgelijke vorm van huisvesting.

Verschillende partners van het Practoraat CRE waren uitgenodigd om de studenten kennis op te laten doen over het ontwikkelen van duurzame en circulaire huisvesting. Zo spraken zij met Bram Peters (Save Plastics), Joost van Blanken (Natuur- en Milieufederatie Flevoland), Mariza Bosch (IVN-natuureducatie) en bouwkunde docent Henk Liberia (MBO College Lelystad).

Partner Save Plastics deelde waardevolle informatie over hoe er gebouwd kan worden met gerecycled materiaal. Eigenaar Bram Peters vertelde over zijn ervaring met het bouwen van ‘plastic’ huizen en het ontwikkelen van ‘tiny houses’, gemaakt van gerecyclede plastic bouwstenen. Joost en Mariza gaven vooral kennis van de community in de regio en alle projecten waar de studenten mogelijk diensten zouden kunnen uitvoeren. Op 4 februari hebben de studenten samen met bouwkunde docent Henk Liberia een proef uitgevoerd op de schoolgrond. Dit om te kijken of de circulaire huisjes op het schoolterrein gebouwd zouden kunnen worden.  

Hieronder het resultaat van de NCCE-Hackathon. Tijdens de finale op 5 februari zijn de studenten als 3de van de 9 pitches geëindigd. Wij gaan vooral door met het realiseren van het concept. Houd de Unit Green studenten in de gaten!

Presentatie Finale Hackathon Unit Green