OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN
10
10
15
17
22 september 2021
Zeilend innoveren voor een duurzame toekomst (Springtij)
In het kader van het Duurzaamheidsforum Springtij kwamen 17 studenten van het ROC van Amsterdam-Flevoland en Aeres Hogeschool Almere, en vier jonge starters uit de bouwsector bijeen. Vorige week zijn zij onder begeleiding van Stichting Sail for the Future zeilend en innoverend naar Terschelling afgereisd.
Aan boord van de driemast klipper ‘De Grote Beer’ gingen we gedurende drie dagen aan de slag met twee duurzaamheidsvraagstukken van de bedrijven Antea Group en Van Wijnen, partnerbedrijven van ons practoraat. Het doel was om gezamenlijk tot creatieve oplossingen te komen voor de vraagstukken die ingebracht werden door de bedrijven. Om dit te bereiken hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen met stichting Sail for the Future, die werd ondersteund door innovatiebureau Suit-Case. De vrijwilligersorganisatie Sail for the Future organiseert zeilende innovatieprogramma’s om jongeren en bedrijven samen te laten nadenken over manieren waarop bedrijfsvoering verduurzaamd kan worden. Op Springtij zijn de resultaten gepresenteerd, waarmee de deelnemende bedrijven aan de slag kunnen. De studenten keerden vol inspiratie terug naar huis.
De groep is met innovatieve voorstellen gekomen om ‘duurzaam denken’ spelenderwijs te vergroten onder werknemers in de bouwsector. Het omdenken en anders benaderen van de vraagstukken geeft de bedrijven ideeën om de transitie in duurzaam denken anders aan te pakken. De studenten stellen voor gebruik te maken van een competitieve app onder medewerkers die de kennis over duurzaam bouwen vergroot. Ook pleiten zij voor meer kennisuitwisseling onderling door middel van een online platform en jaarlijkse conferenties voor projectontwikkelaars. Gezonde competitie, transparantie en samenwerken staan centraal.
De resultaten van dit traject reiken echter veel verder dan de gepresenteerde ideeën: de studenten hebben voornamelijk geleerd hoe je samenwerkt met onbekenden die een andere opleiding en achtergrond hebben. Zo waren zowel mbo- als hbo-studenten en young professionals samen aan het werk, en werden opleidingen als creatieve vormgeving, communicatie & productie, hospitality, middenkaderfunctionarisbouw en duurzame bedrijfskunde gemixt binnen de teams. Een bijzonder project dat laat zien dat multidisciplinair samenwerken voor alle deelnemende partijen ontzettend waardevol kan zijn en leidt tot het versterken van de samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid in de Metropool Regio Amsterdam. Hieronder een korte sfeerimpressie!