OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN


1
3
12

26 april 2022

CRE-Tour: ENERCON

Op dinsdag 26 april 2022 gingen de eerste-, tweede- en de vierdejaars studenten Bouwkunde niveau 4 mee naar Emmeloord om het bedrijf Enercon te bezoeken. Enercon is een bedrijf dat windturbines plaatst.

Enercon is van oorsprong een Duits bedrijf en in Emmeloord zit er een Nederlandse vestiging. Tijdens het bezoek van de studenten Bouwkunde kregen de studenten uitleg over wat een windturbine nou eigenlijk doet, wat dit inhoudt en hoe deze wordt vervoerd en geplaatst. Daarnaast kregen de studenten een rondleiding. Pas toen realiseerden zij zich hoe groot zo’n windturbine nu eigenlijk is. Normaliter, wanneer je langs zo’n hoge paal met windturbine rijdt, valt dat helemaal niet zo op. Door de hoogte, variërend van 78 tot 125 meter lijkt zo’n turbine relatief klein, maar als je er naast staat op de grond, blijken er wel twee vrachtwagens met aanhanger op elkaar in te passen. En dan hebben we het nog niet eens over de wieken. Deze combinatie motor, cabine en wieken dragen de naam windturbine (windmolens kennen we van vroeger langs de oude polders of voor het malen van bijvoorbeeld graan. Vandaar dat we windturbines geen windmolens mogen noemen).

Windturbines zijn bedoeld voor het opwekken van energie, ofwel elektra. Deze energie wordt direct op het elektriciteitsnet geleverd naar de desbetreffende woningen. Helaas kan het overschot nog niet worden opgeslagen. Dat wordt de volgende stap. Voor het plaatsen van een windturbine wordt gebruik gemaakt van een speciale kraan; een enorm gevaarte dat hiervoor speciaal is ontwikkeld. 

Al met al hebben de studenten een zeer interessante excursie gehad. Weliswaar niet helemaal gericht op het vak Bouw, maar iedereen maakt gebruik van energie, toch? En dus is het voor ons allemaal heel belangrijk.