OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

1
3
6
45

23 juni 2023

Moestuinieren

Welkom bij de informatiepagina over de moestuin van MBO College Lelystad.

Het college is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Daarom is er sinds juni 2023 een heuse moestuin op het schoolplein in gebruik genomen.

Het doel van de moestuin is níet om iedereen in het gebouw van voedsel te kunnen voorzien, maar vooral om weer dichterbij de oorsprong van ons voedsel te komen.

Lekker naar buiten!                                   

Zo gaan docenten langs met hun klas, om de studenten meer bij te brengen over ons voedsel en wat er bij de teelt van ons voedsel komt kijken. En doen de kinderen van kindercentrum Fitte Kanjers mee aan het IVN Project Van Zaadje Tot Soep

Ook is het een plek voor medewerkers van dit college om even tot rust te komen en met de handen in de aarde bezig te gaan of te vergaderen.

Verder gebruiken we het fruit, de kruiden en de groentes op verschillende manieren zodat het op een verantwoorde manier in zo veel mogelijk maagjes terecht komt. Verder telen we in deze moestuin volledig biologisch, bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn hier niet welkom. Zo dragen we ook bij aan een goede gezondheid van onszelf en onze leefomgeving.

De aanleg van de moestuin is mede mogelijk gemaakt door het Jong Leren Eten Stimuleringsfonds.

Lesmateriaal

Er is veel aanbod van lesmaterialen die jou verder op weg kunnen helpen. Je kunt ook contact opnemen met de Jong Leren Eten makelaars in provincie Flevoland als je bijvoorbeeld een praktische opdracht rond voeding wilt uitzetten onder de studenten en hierbij hulp kunt gebruiken.

Inspiratie

JLE – Werken rond voedsel binnen het MBO

De moestuin bij het college is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Via de link hierboven vind je tips en lesmaterialen die jou verder op weg kunnen helpen.

IVN FlevolandDownload het lespakket over duurzame voedseltransitie Een lesprogramma over duurzame voedseltransitie. Tijdens zes lessen ontdekken studenten antwoorden op vragen als: ‘Wat is een duurzaam voedselsysteem?’, ‘Hoe kun je dierlijke eiwitbronnen vervangen door andere, minder milieubelastende eiwitbronnen?’ en ‘Hoe ga je voedselverspilling en -verlies tegen?’

Good Practice Griendencollege SliedrechtMoestuin & keuzevak Voeding en Bewegen

Mocht je ideeën hebben of zelf een bijdrage willen leveren aan de moestuin, neem dan contact op met Joost van Blanken.

Partners