OVERHEID
BEDRIJVEN
ONDERWIJS
STUDENTEN

0
2
1
4

22 juni 2023

CRE-Tour: studenten Uiterlijke Verzorging naar De Lelystadse Boer

Florissen fruitteelt

Samen met zijn broers runt Nico Florissen een fruitteeltbedrijf, dat appels en peren voor een internationale markt kweekt. Zo gaan zijn appels en peren naar supermarkten in Nederland, maar ook naar Groot-Brittannië en Oost-Europa. Omdat zijn bedrijf in een toekomstige vliegroute van Lelystad Airport ligt, heeft Nico Florissen zich aangesloten bij de Lelystadse Boer.

De studenten kregen een rondleiding bij de Familie Florissen, waarbij ze uitleg kregen over welke fruitsoorten er worden geteeld en hoe deze verbouwd- en hoe deze gekoeld worden, zodat er het hele jaar producten geleverd kunnen worden. Maar ook hoe dit bedrijf aan duurzaam verbouwen doet, welke grondstoffen ze gebruiken en hergebruiken alsmede het zoeken naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen om de gewassen zoveel mogelijk te beschermen. Zo wordt er o.a. gebruik gemaakt van oorwormen tegen een bepaald soort vliegje. Ook kregen de studenten uitleg hoe de bloesem werd beschermt tegen vorst en hoe de groei gaat van bijtje naar appel/peer. Fruitteelt is goed voor het bestrijden van de CO2 uitstoot; bomen nemen dit op en verwerken in grond en lucht.

 

 

 

 

 

Biologische boerderij Zonneboog

Martijn en Monique Schieman runnen deze Biologisch-Dynamische gemengde boerderij (akkerbouw en veeteelt). Deze boerderij is gestart in de jaren 80 door Lex en Jannie Kruit, ook pioniers in de eerste uren van de biologische landbouw in Flevoland.

De studenten kregen een uitgebreide rondleiding over het terrein. Allereerst gingen de studenten naar de grote akker, waar recent wortel en spinazie is ingezaaid. De studenten vonden het erg interessant en hadden veel vragen voor de boerin waaronder hoe er op een biologische manier onkruid wordt bestreden en hoe er bemest wordt.  De zonneboog heeft een aantal koeien voor de mest, deze koeien verblijven van ongeveer maart in het naastgelegen bos van Staatbosbeheer en komen in het najaar weer naar binnen, de mest van deze koeien wordt niet in een gierput bewaard, maar vermengt met stroo van eigen grond  en uiteindelijk weer teruggeven aan de akker.

Deze manier van bemesting geeft minder uitstoot van co2. Binnen dit bedrijf is er een nieuw bedrijf ontstaan wat Zonnespelt – Biologische granen, speltbroodmix en speltpannenkoekmix verkoopt

Moe en voldaan zijn onze studenten weer met de bus af gezet bij het MBO college in Lelystad.